Keresés ebben a blogban

2012. április 25., szerda

Zöldséges kínai csirkemell

Az erdőszélen, erdei tisztásokon megjelent első tavaszi "kalapos" gomba, visszavonhatatlanul a tavaszt jelzi számunkra. A Szentgyörgy gomba, más néven a májusi pereszke a népi gyógyászat szerint jótékony hatással van a gyomorra, a cukorbetegeknek is előnyös és még természetes antibiotikus hatással is bír.
Ma este ezzel a gombával lepett meg a párom. Az örömöm azért is nagy volt, mert vacsorára kínait terveztem, de a bevásárló kosaramból valahogy kimaradt a gomba.



Hozzávalók: 

40 dkg csirkemell csíkokra vágva
2 csokor zöldhagyma
4 sárgarépa
20 dkg Szentgyörgy gomba (vagy bármilyen más gomba)
natúr kínai fűszerkeverék


Szósz:
4 ek. vörösborecet
4 ek.  házi cukormentes ketchup
1 ek. eritrit
kevés szezámmag
olívaolaj a sütéshez




A csirkemellet csíkokra vágjuk, megszórjuk a kínai fűszerkeverékkel, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Közben megpucoljuk a gombát és negyedekre vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és gyufánál kissé nagyobb hasábokra daraboljuk. A zöldhagymát megtisztítjuk, a zöldjével együtt egy centis karikákra vágjuk.
Felforrósítunk egy wok serpenyőt, beledobjuk a csirkemellet és hirtelen átpirítjuk majd a kész csirkemellet félre tesszük. Kevés olívaolajon külön-külön megpirítjuk a zöldségeket is. Amikor mindegyik elkészült az egészet visszaöntjük a wokba, ráöntjük a szószt, egyet forralunk rajta és már kész is.
A szószhoz összekeverjük a hozzávalókat. Az eredeti receptben eritrit helyett méz szerepel és még 4 evőkanál szójaszósz. Azért ezek kihagyásával is egész kellemes ízhatást sikerült elérnem.
Szezámmaggal megszórva tálaltam.

2012. április 21., szombat

Paleo Londoni szelet





Hozzávalók:

Tészta: 
15 dkg ghí
10 dkg por eritrit
10 dkg gesztenyeliszt
10 dkg őrölt mandula
3 tojássárga
1/2 kk szódabikarbóna

Krém:
15 dkg darált dió
10 dkg por eritrit
3 kocka magas kakaó tartalmú étcsokoládé reszelve
3 tojásfehérje
1/2 kk szódabikarbóna

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és a tésztát beleterítjük.
A 3 tojásfehérjéből és az eritritből kemény habot verünk, belekeverjük a darált diót, a reszelt étcsokoládét, a szódabikarbónát és a tésztára kenjük.
Közepesen meleg sütőben kisütjük.


2012. április 16., hétfő

Mustáros flekken sült csicsókával






Hozzávalók:

4 nagy vagy 8 kisebb szelet sertés tarja
3 evőkanál dijoni mustár
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olíva olaj
só bors
1 evőkanál disznózsír
1 kg csicsóka

A húst vékonyra kiveregetjük, megsózzuk és enyhén borsozzuk. Egy tálkában összekeverjük a mustárt az olíva olajat az összetört fokhagymát és ezzel a keverékkel megkenjük a hússzeleteket. Közé szórjuk a szeletekre vágott hagymát és egy órán át a hűtőszekrényben érleljük.
Közben megtisztítjuk a csicsókát, felkockázzuk és sütőzacskóba tesszük. Lazán meglocsoljuk olíva olajjal, nem sózzuk!, bezárjuk a zacskót, néhány helyen megszúrjuk, hogy a gőz szabadon távozhasson, tepsibe helyezzük és forró sütőben megsütjük.
Egy tűzálló tálat kikenünk a disznózsírral, belefektetjük a hússzeleteket, alufólia alatt sütjük 40-50 percig majd a fóliát levéve megpirítjuk.
Zöld, vegyes salátával tálaljuk.

2012. április 12., csütörtök

Sóska mártás

Nagyon vártam már az esőt, a kertünk minden növénykéje sóvárgott már néhány csepp után. Különösen a sóska hálálkodott, az eső után néhány nappal már leszedésre kínálgatta duzzadó leveleit. Rohantam is az ollóért, hogy ez a vitaminokkal teli finomság minél előbb a fazekamban végezhesse.




Hozzávalók:

40-50 dkg sóska
2-3 dl kókusztej
só, kevés eritrit
1 evőkanál disznózsír

Elkészítés: A sóskalevelek szárát leszedjük, majd a leveleket megmossuk és kissé leszárítjuk. A zsírt egy lábosban felolvasztjuk majd rádobjuk a sóskát, addig kevergetjük amíg teljesen összeesik és krémszerű állaga nem lesz. Ez néhány percet vesz csak igénybe. Ezután ráöntjük a kókusztejet, (a sóska mennyiségétől és a kókusztej állagától függ a mennyiség), megsózzuk és ízlés szerint édesítjük. Egyet rottyan és már kész is. 
Én kemény tojással ettem, de tükörtojással vagy sült hússal is kiváló ez a pikáns és egészséges mártás. 

2012. április 10., kedd

Meggyes gesztenye alagút

Még mindig keresem a tökéletes édesítőt. A steviát az enyhe mellékíze, a xilitet az intenzív biológiai hatása  miatt nem kedveltük meg igazán. Az eritrit kissé hűvös ízét már egészen megszoktuk, de még porrá őrölve is ropog fogunk alatt. Átmeneti megoldásként találtam ki, hogy valamiben feloldom felhasználás előtt.
Ennek jegyében született meg ez a sütemény.





Hozzávalók:

a gesztenye masszához:
2 csomag natur gesztenye
20 dkg ghí
15 dkg porrá őrölt eritrit
3 evőkanál rum
1 dl kókusztej
1 mokkás kanál agar-agar

a piskótához:
4 db tojás
10 dkg porrá őrölt eritrit
8 dkg őrölt mandula
1 mk szódabikarbóna

a meggytöltelékhez:
35-50 dkg magozott fagyasztott meggy
5 dkg eritrit (esetleg picit több, ízlés szerint)
1 mk agar-agar

a bevonathoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé
2 evőkanál olajessimo

Elkészítés: 

A kókusztejet egy edényben felmelegítjük és feloldjuk benne az eritritet, ezután hozzáadjuk az agar-agart és hűvös helyen kihűtjük.
A fagyasztott meggyet szintén felmelegítjük. hozzáadjuk az eritritet az agar-agart és szintén kihűtjük.
A natur gesztenyét habosra keverjük a ghí-vel a rummal majd hozzákeverjük a kihűlt már majdnem megszilárdult kókusztejet.
A piskótához felverjük a tojásokat a porrá őrölt eritrittel, amikor már kemény a hab, óvatosan belekeverjük a szódabikarbónával elkevert mandulát. Közepes méretű tepsiben, forró sütőben megsütjük.
Egy négyszögletes vagy őzgerinc formát -kinek mi van otthon- kibélelünk folpackkal, beleterítjük a gesztenyét, a közepére mélyedést formálunk amibe a már majdnem kocsonyás meggyet töltjük. Szépen elsimítjuk a tetejét és beborítjuk a méretre vágott piskótával. Egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Másnap tálcára borítjuk.
A bevonathoz a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, hozzáadunk 2 evőkanál olajessimot, majd bevonjuk vele a süteményt. A csoki hűtőszekrényben néhány perc alatt megköt.

2012. április 7., szombat