Keresés ebben a blogban

2012. június 24., vasárnap

Kirsch torta

Meglepetés partira toppantak be hozzám az öcsémék és az apukám. Vagyis meglepetésnek indult -nekem kellett volna meglepődnöm-, aztán Ők lepődtek meg, meg egy picit én is, igazán nem is értem miért? :-) Történt ugyanis, hogy a születésnapomon a párommal közölték, hogy meglátogatnak, de nekem ne árulja el mert titok. Ha az ember lánya megért már egy-két évet, már félszavakból is kikövetkezteti a lényeget. :-) A férjem hallgatott ugyan, de célozgatott, hogy valami vacsorát kellene összedobni, hátha vendégek toppannak be. Valahogy nem volt kedvem főzni, meg ha rendesen nem jelentkeztek be, mármint 1-2 nappal előbb, akkor ne várjanak vacsorát! Ezek az elvek! Azért, hogy ne legyen üres a hűtőszekrény elrohantam bevásárolni és megsütöttem  ezt a tortát.
Megjöttek a meglepetés vendégek, persze mindenki farkas éhes volt, kaja egy szál sem, én kicsit duzzogtam, hogy miért nem szóltak időben... elődobtam egy kis hideget... és utána jött a meglepetés...





Egy kicsit rendhagyó módon készült ez a torta, a piskóta teljesen paleo, sajnos a tejszínre még nem találtam jóízű alternatívát, de igazi tejszínt semmiképp nem akartam használni.

Hozzávalók:

Piskótához:
5 tojás
12.5 dkg cukornak megfelelő édesítő
10 dkg mandulaliszt
1 késhegynyi szódabikarbóna

Barna piskótához:
5 tojás
12.5 dkg cukornak megfelelő édesítő
6 dkg mandulaliszt
4 dkg holland kakaópor
1 késhegynyi szódabikarbóna



Krém:
1 l cukormentes Hulala tejszínpótló
2 tábla jó minőségű étcsokoládé
10 dkg cukornak megfelelő édesítő
40 dkg kimagozott meggy

Elkészítés: 
A megadott hozzávalókból két kerek tortalapot sütünk, egy barnát és egy fehéret.
A Hulalát kettéosztjuk, az egyik felébe beletördeljük a két tábla csokoládét és együtt felmelegítjük, amikor már szépen feloldódott a csoki, időnként megkeverve kihűtjük. A kihűlt krémet kézi habverővel óvatosan sűrűre keverjük. Nem kell túl sokáig keverni, mert a csoki miatt hamar besűrűsödik.
A Hulala másik felét ízlés szerint édesítve kemény habbá verjük.




Ezután jön a rétegezés.

Mindkét piskótát keresztben félbe vágjuk, hogy négy lapot kapjunk.
Alulra teszünk egy fehér piskótát, megkenjük a csokis krémmel, majd a tejszínhabbal és megszórjuk meggyel. Erre jön egy barna piskóta, a krém rétegezése ugyanaz, majd ismét piskóta, csokikrém, tejszín, meggy. A tetejét a csokikrémmel kenjük meg, az oldalát bevonjuk tejszínnel, a tetejét meggyel díszítjük.

Nálunk osztatlan sikert aratott!


2012. június 22., péntek

Málna koktél

Végre ezerrel beköszöntött a nyár! Aki teheti már szabadságon van és élvezi a hűsítő strandot, vagy a nyáresti partik hangulatát. A múlt hetem nekem is erről szólt, de ma, szabadságról hazatérve csak a kerti munka jutott. :-) Azért örültem az első néhány patisszonnak és töknek, nem kevésbé az illatos és zamatos málnának. Gyümölcs és zöldségszüret után már hűsítő gondolataim támadtak és pillanatok alatt összedobtam ezt a nagyon finom koktélt. 




Hozzávalók:

1 marék friss málna
1 dl szénsavmentes ásványvíz
1/4 citrom
jég
édesítő

Elkészítés: A koktélos pohárba jeget teszünk, a málnát összeturmixoljuk 1 dl vízzel, a citrommal és a citrom reszelt héjával. A turmixot teaszűrőn keresztül rászűrjük a jégre. Ha szükséges, még felönthetjük ásványvízzel. Ízlés szerint édesíthetjük eritrittel, steviával, ki, mit használ.

2012. június 8., péntek

Csirkemell tekercs

Húsvét óta dédelgetem ezt az ötletemet, de csak most érett meg az idő az elkészítésére.



Hozzávalók:

1 kg csirkemell
50 dkg pulyka darált hús
20 dkg reszelt sajt
20 dkg bacon szalonna
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
só, bors


Elkészítés:
Leterítünk egy konyharuhát és arra alufóliát. A fóliát sorban kirakjuk bacon szeletekkel.



Szeletekre vágjuk a csirkemellet, enyhén kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk, majd a bacon szalonnára terítjük.



 A darált húst megfűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával és apróra vágott petrezselyemmel. Vékonyan  elterítjük a csirkemell szeleteken.



Az egészet beborítjuk reszelt sajttal.



 Majd a konyharuha és az alufólia segítségével feltekerjük.



Ezután az egészet alufóliába burkoljuk, tepsibe helyezzük és forró sütőben 1,5 óráig sütjük. A végén kibontjuk a fóliát és ha kell még kissé megpirítjuk.
Néhány órát pihentetjük csak azután szeleteljük.




2012. június 6., szerda

A balatoni süllő dicsérete

Régen nem írtam, lelkiismeret furdalásom is van rendesen. Ez nem jelenti azt, hogy nem is főztem, sőt,  néhány nagyon jól sikerült étel fotója várja, hogy végre megosszam veletek. Remélem hamarosan sorra kerülnek.
Nemrégiben néhány napot a Balatonon töltöttünk és mennyei gasztronómiai élvezetben volt részünk.
Rendszeresen főzünk halászlét a szomszédunkkal. Na nekünk nagyon könnyű dolgunk van, (mondjam inkább, hogy nekem) Ákos nagy horgász, ha apró halat fog akkor halászlé alapot készít belőle és beteszi a fagyasztóba.  Ebből az alapléből kaptunk, annyi volt a feladat, hogy bográcsban beízesítsük. Na jó, a férjem csinálta. :-) Én csak a borocskákat töltöttem nekik.


Azaz töltöttem volna, ha a halászlé alap mellé még nem egy gyönyörű süllőt kaptunk volna.  Ugyanis a kedves szomszédunk arra gondolt, süllőszeleteket főzünk a halászlébe. Hát én nem erre gondoltam. Inkább az jutott eszembe, milyen szépen mutatna ez a hal a tepsiben.
Magán akcióba kezdtem. Keresztben kissé beirdaltam, megsóztam, borsoztam, megspékeltem fokhagyma gerezdekkel, beterítettem házi füstölt szalonnával és a sütőben piros ropogósra sütöttem.
Nagyon finom volt a halászlé, igaz süllő szeletek nélkül.
De a süllő! Hát az valami mennyei lett! Azt hiszem ez az a kategória amit az ember nem győz zabálni.
Már csak a romok hevertek a tálon amikor észbe kaptam, hogy nem készült róla fotó. Sajnos. Kárpótlásul rólam készült egy, ahogyan az utolsó falatokat tuszkolom magamba. Be kell érnetek ennyivel.
De ha a Balaton környékén jártok, ne érjétek be ennyivel. Feltétlenül kóstoljátok meg ezt a fenséges húsú halat.