Elég nehéz dolgom van mióta nem eszem kenyeret. A reggelihez hiányzik leginkább. A sok variációból amit kipróbáltam, ez az egyik nagy kedvencem. Ez a mennyiség nekem szinte egész hétre elegendő, kipróbáltam már kolbásszal, paleo feltéttel, de nagyon finom xilittel vagy eritrittel készült lekvárral is.
Hozzávalók:
5 tojás
20 dkg mandulaliszt
2 evőkanál lenmagliszt
2 evőkanál szezámliszt
2 evőkanál olívaolaj
1 dl víz
1 kk. só
1 kk. szódabikarbóna
Egy tálban felverjük a tojásokat a vízzel, hozzáadjuk a sót, olajat, szódabikarbónát és a liszteket.
Egy őzgerincformát vagy kisebb kenyérformát kizsírozunk vagy kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a keveréket és forró sütőben megsütjük.
Hozzávalók:
5 tojás
20 dkg mandulaliszt
2 evőkanál lenmagliszt
2 evőkanál szezámliszt
2 evőkanál olívaolaj
1 dl víz
1 kk. só
1 kk. szódabikarbóna
Egy tálban felverjük a tojásokat a vízzel, hozzáadjuk a sót, olajat, szódabikarbónát és a liszteket.
Egy őzgerincformát vagy kisebb kenyérformát kizsírozunk vagy kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a keveréket és forró sütőben megsütjük.
Mi a titka a paleokenyérnek? Nekem ezekből az olajtalanított lisztekből (de még az őrölt magokból is) agyagszerű állaga lesz, és rakhatok bele akármennyi szódabikarbónát és/vagy sütőport, meg se moccan, kicsit sem jön fel.Kösz, Lilla
VálaszTörlésSajnos aki az eredeti kenyérhez próbálja hasonlítani az csalódik. Próbáld meg kicsit lágyabbra keverni a tésztát. Én is azt vettem észre, hogy csak akkor emelkedik fel kissé, ha kihagyom a liszt egy részét. Azt hiszem javítanom kell a recepten. :-)
VálaszTörlésSziasztok! Én is szoktam ilyen paleó sütikkel, kenyerekkel próbálkozni. Nekem sem jön össze mindig. Én mondjuk egyáltalán nem teszek a tésztába sütőport, szódabikarbónát, hanem a tojásfehérjéket verem fel habnak, és azt forgatom bele óvatosan a masszába. Így picit levegősebb a tészta, de olyan igazi kenyér szerű nem lesz. De ezt is meg lehet szeretni. És minél régebb óta nem eszem kenyeret, meg cukors dolgokat, annál kevésbé hiányoznak. Szóval érdemes az egészsgesebb hozzávalókkal "bütykölni". :-) Jó kísérletezgetést a konyhában!
VálaszTörlésVégre javítottam a recepten. Az eredetihez képest felére csökkentettem a lenmag és szezámliszt mennyiségét. A csökkentett mennyiséggel már egy lágyabb állagú tésztát kapunk, sütéskor a hozzáadott szódabikarbóna miatt kissé megemelkedik. Aki kedveli a kísérletezést az bátran variálja vagy helyettesítse más liszttel a hozzávalókat.
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésAzt szeretném megkérdezni darált mandulával,lenmaggal,szezámmaggal milyen lenne a kenyér?
Köszönöm!
Szia Karolina!
VálaszTörlésHasználj bátran darált mandulát, lenmagot és szezámmagot! Ebben az esetben azonban kevesebb zsiradékra van szükség.
Lívi
Szia Lívi!
VálaszTörlésKöszönöm válaszod,így fogom megsütni! :)
Karolina
Verjetek fel a tojást. Külön a fehérjét, külön a sárgáját. A fehérjét keményre. Mi így szoktuk és lágyabb lesz a tészta.
VálaszTörlésJa, és kókusztej!
VálaszTörlésÚtifűmaghéjat érdemes belekeverni a masszába, 2-3 ek. már elég szépen fellazítja a tésztáját. És a külön tojásfehérje kemény habbá verése is erre szolgál.:)
VálaszTörlésJó ötlet. Amikor ezt a kenyeret kreáltam, még nem ismertem az útifűmaghéjat. Biztosan kipróbálom. Nekem a tojásfehérje felverése túl macera. A piskótát is úgy sütöm, hogy együtt verem fel a fehérjét a sárgájával. :-)
VálaszTörlésTetszenek a receptek.köszönöm kezdő vagyok .Elnézést kérek.
VálaszTörlés