Keresés ebben a blogban

2013. május 30., csütörtök

Bodzaszörp télire, tartósítószer nélkül

A múlt hetet a Balatonon töltöttük, konyhát festettünk, kertészkedtünk, rendbe tettük a házat és pihenés képpen, bodzaszörp is készült.



Hozzávalók:

10-15 bodzavirág
1 kg kókuszcukor vagy más paleo édesítő
3 citrom

Elkészítése:

A bodzavirágokat belehelyezzük egy 5 literes dunsztos üvegbe, rászeleteljük a megmosott citromokat és felöntjük hideg vízzel. Az eredeti szörprecepttől eltérően én nem tettem rá a cukrot és nem tettem bele citromsavat sem. Letakarva 1 napig állni hagyjuk. Másnap a tiszta üvegeket, beleállítjuk egy fazékba, a fazekat megtöltjük vízzel és a tűzhelyre tesszük, a vizet kb. 15 percíg forraljuk, benne az üvegekkel, ezáltal csírátlanítjuk (elpusztítunk minden kórokozót). Akkor jó ha már az üveg vízből kilógó része is tűz forró. Egy másik fazékba beleszűrjük a bodzalevet, hozzáadjuk a cukrot és ezt is felforraljuk. A forrásban levő szörpöt beletöltjük a még forró üvegekbe. Lezárjuk és száraz dunsztba tesszük. Ha mindent sterilen csináltunk akkor biztosan nem romlik meg és télen is élvezhetjük ezt a finom hűsítő italt.
Mivel nincs benne citromsav, citromkarikával kínáljuk.

1 megjegyzés:

  1. Túl bonyolult.
    Van ennél egyszerűbb módszer is, mindenféle tartósítószer nélkül, kevés cukorral (1 kg cukor 8 l vízhez), és évekig eláll a szörp.

    VálaszTörlés