Keresés ebben a blogban

2013. július 22., hétfő

Meggy és kajszi lekvár, cukor és tartósítószer mentes

Itt a befőzések ideje. A meggy sajnos már leérett, de kajszi azért még akad a fákon.
Anno, Gizi nénitől a szőlőszomszédunktól tanultam a lekvár főzés alapszabályát. A gyümölcsöt tisztítás után a tűzhelyre helyezzük és gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg teljesen elfövi a habját. Ezután adjuk hozzá a megfelelő mennyiségű cukrot és még kb. fél órán keresztül főzzük. Ezután tiszta üvegekbe töltjük, a tetejére tartósítószert szórunk, lezárjuk és az üvegeket száraz dunsztba helyezzük.
Ezt az alapreceptet alkalmaztam, amikor elkészítettem a lekvárjaim cukor és tartósítószer mentes változatát. A meggyhez kókuszcukrot a kajszihoz, a világos szín megtartása miatt eritritet tettem. Mindkét esetben 5 kg nyers gyümölcshöz 1 kg édesítőt számoltam, de ezt mindenki a saját ízlésének megfelelően változtathatja.
A tartósítószer helyett az üvegek sterilizálását alkalmaztam. Ehhez a kimosott üvegeket és fedőket egy vízzel félig megtöltött tepsibe helyeztem, majd a sütőben maximum hőmérsékleten kb. egy órán keresztül főztem. Még forrón töltöttem bele a megfőtt lekvárt, majd a kupak ráhelyezése után mindegyiket 1-2 percre fejtetőre állítottam. Ezután kerültek az üvegek a száraz dunsztba.
Már évek óta alkalmazom ezt a módszert és még soha nem romlott meg semmi, amit eltettem. Arra azonban figyelni kell, hogy felbontás után az így tartósított élelmiszerek már nem állnak el sokáig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése