Keresés ebben a blogban

2013. december 3., kedd

Duna hullám

Nagyon örülök a tápióka keményítőnek! Készítettem már belőle kenyeret, sűrítettem vele főzeléket és végre felfedeztem benne a régen vágyott főzött krém lehetőségét is. Alig vártam a hétvégét, hogy legyen időm elkészíteni az egyik kedvenc sütimet a Duna hullámot.




Hozzávalók:
Tészta:

8 tojás
20 dkg cukornak megfelelő paleo édesítő, én stivia-eritrit keveréket használtam
12 dkg darált mandula
12 dkg tápióka keményítő
12 dkg olvasztott kókuszzsír
2 evőkanál kakaópor
1 tk szódabikarbóna
25 dkg kimagozott, lecsöpögtetett meggy

Krém: 
2 dl cocomas kókuszkrém
5 evőkanál tápióka keményítő
2 tojássárga
1/2 vaníliarúd kikapart belseje
30 dkg cukornak megfelelő paelo édesítő
20 dkg ghí
Tetejére 10 dkg jó minőségű étcsokoládé

Elkészítése:

Robotgépben keményre verjük a tojásokat a paleo édesítővel, majd óvatosan belekeverjük a darált mandulát a tápióka keményítőt a szódabikarbónát és a végén az olvasztott kókuszzsírt. A masszát kétfelé osztjuk, az egyikbe belekeverjük a 2 kanál kakaóport, ezt sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. A sárga tésztát kanalanként rárakjuk a barna tésztára, végül rászórjuk a meggyet. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Közben elkészítjük a krémet. A cocomas kókuszkrémet felhígítjuk, hogy 5 dl legyen. A tojássárgát habosra keverjük a fele édesítővel, hozzáadjuk a tápióka keményítőt, a vaníliát és a kókusztejjel felöntve simára keverjük, lassú tűzön sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A ghít habosra keverjük a maradék édesítővel majd összedolgozzuk a már kihűlt főzött krémmel majd a kihűlt tésztára kenjük. A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk és krém tetejére kenjük Én egy kicsit "megcakkoztam", hogy hullámosnak tűnjön...




3 megjegyzés:

  1. Szia! Az előbb nekiálltam megsütni, mert nagyon finomnak tűnt. De több dolgot nem értek a receptben. Azt írod, hogy "robotgépben keményre verjük a tojásokat a paleo édesítővel". Ezt én úgy értelmezem, hogy a 8 sárgája+8 fehérje egybe belemegy egy tálba, bele megy az édesítő, és keményre verem. De ettől nem lesz kemény, hanem folyós lesz, mint a rántotta tészta. VAgy piskóta tésztát kellett volna készíteni belőle??? De akkor biztos úgy lett volna írva, hogy verd fel a fehérjét keményre, a sárgáját meg a cukorral... stb.

    VálaszTörlés
  2. Még azt a részt sem tudtam értelmezni, hogy robotgépben kell keményre verni. Turmixgépben? Vagy pedig kézi habverővel? Nekem a robotgépbe ennyi tészta bele sem fért volna, csak a turmixgépbe. Szóval először elkezdtem verni habverővel, ettől jó habos lett, de aztán beleöntöttem a turmixgépbe, mert arra gondoltam, hátha ezt értetted robotgép alatt, de ettől az egész visszafolyosódott... Úgyhogy már csak úgy tudtam valamit kihozni belőle, hogy belekevertem még egy csomó diólisztet, útifűmaghéjat és plusz keményítőt. Ettől egy naaaaagy, púpos tésztát kaptam, aminek semmi íze, mert persze édesítőt nem tettem bele pluszba.

    VálaszTörlés
  3. Ó! Sajnálom. Én évek óta úgy sütöm a piskótát, hogy együtt verem fel a tojássárgát a fehérjével. Van egy Bosh robotgépem amibe belefér a 8 tojás és a habverője gyönyörű keményre veri a masszát. Hát én ebből indultam ki. De teljesen igazad van, ez nem mindenkinek ennyire egyértelmű. Tehát a lényeg, hogy mindenki a saját, jól bevált technológiája alapján készítsen piskóta tésztát a megadott alapanyagokból. Igyekszem kijavítani a receptet, és más hasonló recepteket is. És ígérem legközelebb körültekintőbb leszek a leírásban. Remélem azért nem ment el teljesen a kedved a sütéstől! Ha még nem dobtad ki a tésztát, még mindig készíthetsz belőle kókuszgolyókat, dió, cukor, feketekávé, cukormentes lekvár hozzáadásával. :-) Lívi

    VálaszTörlés