Keresés ebben a blogban

2014. október 2., csütörtök

Birsalmasajt

A minap láttam az egyik paleo csoportban, hogy valaki cukormentes birsalmasajt receptet keresett. Ezt a sajtot tavaly készítettem, de mire lefotóztam már aktualitását vesztette. Most a birsalma érés küszöbén, talán lesznek néhányan akik örülnek ennek a receptnek.
Az igazság az, hogy teljesen úgy készült ahogyan a hagyományos birsalmasajt, csak cukor helyett kókuszcukorral és fele mennyiséggel. A színe a kókuszcukortól ilyen sötét, egyébként pont olyan finom mint az eredeti.
Elkészítése: 

A birsalmát megmossuk, feldaraboljuk egy fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és puhára főzzük. Célszerű kuktát használni, mert sokkal hamarabb elkészül.
A fennmaradó levet leöntjük, ezt paleo édesítővel megbolondítva szörpként fogyaszthatjuk.
A birsalmát egy botmixerrel összeturmixoljuk, hozzáadjuk ízlés szerint a kókuszcukrot, én minden kiló birsalmához 20 dkg kókuszcukrot adtam. Aki szereti fűszeresen, az adhat hozzá fahéjat, szekfűszeget, sokan tesznek bele diót, mandulát, ez mindenkinek a saját ízlésére van bízva. Turmixolás után, lassú tűzön, folytonos keverés mellett, sűrűre főzzük. Folpackkal kibélelünk egy őzgerinc formát és ebbe öntjük a sűrű masszát. A formában hagyjuk kihűlni.
Másnap kiborítjuk a formából, száraz, hűvös helyre tesszük és időnként megforgatva hagyjuk kiszáradni. És itt jött a trükk!!!
Én nem tudtam száraz, hűvös helyre tenni, hanem bekerült a no frostos hűtőmbe. Nem zártam el légmentesen, csak egy deszkán volt, konyharuhával letakarva. És a hűtő csodát tett. Míg ismerőseim sorra kidobták a birsalmasajtot mert az megpenészesedett, az enyém szépen kiszáradt és még februárban is csemegéztem belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése