Keresés ebben a blogban

2012. április 25., szerda

Zöldséges kínai csirkemell

Az erdőszélen, erdei tisztásokon megjelent első tavaszi "kalapos" gomba, visszavonhatatlanul a tavaszt jelzi számunkra. A Szentgyörgy gomba, más néven a májusi pereszke a népi gyógyászat szerint jótékony hatással van a gyomorra, a cukorbetegeknek is előnyös és még természetes antibiotikus hatással is bír.
Ma este ezzel a gombával lepett meg a párom. Az örömöm azért is nagy volt, mert vacsorára kínait terveztem, de a bevásárló kosaramból valahogy kimaradt a gomba.



Hozzávalók: 

40 dkg csirkemell csíkokra vágva
2 csokor zöldhagyma
4 sárgarépa
20 dkg Szentgyörgy gomba (vagy bármilyen más gomba)
natúr kínai fűszerkeverék


Szósz:
4 ek. vörösborecet
4 ek.  házi cukormentes ketchup
1 ek. eritrit
kevés szezámmag
olívaolaj a sütéshez




A csirkemellet csíkokra vágjuk, megszórjuk a kínai fűszerkeverékkel, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Közben megpucoljuk a gombát és negyedekre vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és gyufánál kissé nagyobb hasábokra daraboljuk. A zöldhagymát megtisztítjuk, a zöldjével együtt egy centis karikákra vágjuk.
Felforrósítunk egy wok serpenyőt, beledobjuk a csirkemellet és hirtelen átpirítjuk majd a kész csirkemellet félre tesszük. Kevés olívaolajon külön-külön megpirítjuk a zöldségeket is. Amikor mindegyik elkészült az egészet visszaöntjük a wokba, ráöntjük a szószt, egyet forralunk rajta és már kész is.
A szószhoz összekeverjük a hozzávalókat. Az eredeti receptben eritrit helyett méz szerepel és még 4 evőkanál szójaszósz. Azért ezek kihagyásával is egész kellemes ízhatást sikerült elérnem.
Szezámmaggal megszórva tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése