Keresés ebben a blogban

2012. december 6., csütörtök

Kókuszos és rumos - mogyorós szaloncukor


Nálam már nagyban folynak a karácsonyi előkészületek. Vasárnap adventi koszorút gyártottam, előtte fahéjas keksz illatával töltöttem meg a lakást. Az előző év sikerén felbuzdulva a házi szaloncukor készítés sem maradhatott el.



Kókuszos:

15 dkg kókuszzsír
7 dkg cukoressimo
2 dl viz
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg kókuszliszt
10 dkg őrölt mandula
 kb. 20 dkg jó minőségű étcsokoládé


Rumos-mogyorós:

10 dkg török mogyoró liszt
10 dkg őrölt mandula
5 dkg kókuszzsírt
7 dkg cukoressimo
1 narancs reszelt héja
1 narancs leve + annyi víz, hogy összesen 1.5 dl folyadék legyen
kb. 2 evőkanál rum
kb. 15 dkg jó minőségű étcsokoládé


A vizet felforraljuk a cukoressimoval és a kókuszzsírral. A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük és ráöntjük a meleg folyadékot. Nekem a kókuszos kissé száraz lett, így adtam hozzá még egy kevés vizet. Alaposan összekeverjük, majd 1-2 órára a hűtőszekrényben pihentetjük. Ezután kis rudakat vagy gombócokat formálunk a masszából. Nálam a kókuszos gombóc lett, a rumos-mogyorós pedig szaloncukor forma. A csokit gőz fölött megolvasztjuk, egyenként megforgatjuk benne a szaloncukrokat, tálcára helyezzük és a hűtőszekrénybe téve hagyjuk a csokit megdermedni. Jól záródó fém dobozban tároljuk.

Olyan finom lett mindkettő, hogy attól félek nem tart ki karácsonyig!





7 megjegyzés:

  1. Húúú, de guszta! Azt hiszem ezeket én is megcsinálom, de még nem most, hanem kicsit közelebb karácsonyhoz:)))

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy nekem is később kellett volna elkészítenem, mert nagyon fogy a dobozból.... :-)

    VálaszTörlés
  3. Livi segíts!!! Egyik szaloncukor se formázható:((( A kókuszos szétporlad a kezeim között, nem tapad össze, a mogyorós meg túl lágy, még ha csinálok is golyókat belőle, nem fogom tudni csokiba forgatni:(
    Mit csináljak velük? Van valami ötleted?

    VálaszTörlés
  4. Hűha! Lehet, hogy elkéstem a válasszal... A mogyorósba tegyél még mogyorólisztet vagy darált mandulát. A kókuszosba meg folyadékot. A kókuszos nekem is nehezen állt össze, több adagban adtam hozzá az olvasztott kókuszzsírt. Lehűtés után próbáltam golyókat formálni, kissé össze kellett nyomkodni, de a végén összeállt. Nekem a mogyorós állaga a megadott mennyiséggel pont tökéletes lett. Viszont tedd az egészet a hűtőbe! Sajnos nekem néhány kókuszos, szobahőmérsékleten tegnapra megbuggyant. Még szerencse, hogy a nagy részét már megettük. Azt gondolom a kókusztej miatt lehet, mert a másiknak semmi baja.

    VálaszTörlés
  5. Nem késtél el, a kókuszos még mindig a hűtőben pihen:) Akkor próbálok hozzá még kókuszolajat adni, amíg össze nem áll:)
    Akkor nem rakok bele kókusztejet, nem akarom, hogy megbuggyanjon!
    A mogyoróshoz raktam még kókuszolajat, és szépen tudtam formálni, Már bevontam csokival, és a csomagolást várja.

    VálaszTörlés
  6. A kókuszost is sikerült feljavítanom: felmelegítettem egy kicsit mikróban, adtam hozzá mézet (nekem nem volt elég édes), és szépen formálható lett:)
    Szilikonos bonbonformákba nyomkodtam, közepükbe hántolt mandulaszemeket dugtam, pár óra alatt hűtőben megszilárdult, és most egyenlőre várja a csokival bevonást.
    A mogyorósat meg ma megcsinálom még egyszer, mert nagyon fogy:)

    VálaszTörlés
  7. Ennek igazán örülök! Ügyes vagy! Már picit izgultam, hogy mit írhattam el, többször is leellenőriztem az adagokat. Te mibe csomagolod őket? Én többszöri nekifutásra sem kaptam sehol vékony, színes alufóliát. Így maradt a celofán. Nagyon gusztusosak, de kissé időigényes a kötözés miatt.

    VálaszTörlés