Keresés ebben a blogban

2013. november 22., péntek

Tápióka keményítővel készült paleo kenyér

Nemrégiben fedeztem fel a tápióka keményítőt a Herbaház polcain. Mivel szeretek újdonságokat kipróbálni azonnal vettem belőle egy dobozzal. Ma estére épp kenyérsütést terveztem, azt gondoltam átalakítom a már megszokott mandulás kenyerem receptjét. A tojás mennyisége maradt mert annyi pont tökéletes egy őzgerincbe. A mandulát lecsökkentettem helyette tápióka keményítőt tettem bele. Elsőre nem mertem túl sokat, mert nem tudtam hogyan viselkedik. Nálam elmaradhatatlan a lenmagliszt, enélkül nekem "tojásrántotta" szerű a kenyér. Az eredmény? Egy kiváló állagú, ropogós héjú, szépen felemelkedett, paleo kenyér. Legközelebb mégiscsak megpróbálom kihagyni a lenmaglisztet, bár engem nem zavar, hogy minden kenyerem egyforma színű. :-)




Hozzávalók:

6 db tojás
10 dkg darált mandula
5 dkg tápióka keményítő
5 dkg szezám pehely
2 dkg lenmagliszt
1 evőkanál sertészsír
1 kk só
1 tk szódabikarbóna

Elkészítése:

A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a zsírt, a sót, a szódabikarbónát és a liszteket. Sütőpapírral bélelt formába töltjük és kb. 30 perc alatt megsütjük. 

5 megjegyzés:

  1. ha a paleo nem enged keményítős dolgokat, akkor a tápióka miért jó? élelmezési szempontból akkor már rizst vagy krumplit is lehetne enni...

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A paleo a gyorsan felszívódó szénhidrátokat és a glutént tartja károsnak a szervezetre. Tehát rizs és krumpli kizárva. A tápióka keményítőről itt olvashatsz bővebben:
      http://www.naturecookta.hu/tapioka-kemenyito/

      Törlés
  3. Kedves Lívia, nagyon tetszik a blog. A tapiocas paleo kenyér érdekelne. És úgy általában is szeretném tudni, hogy a mandulát mivel helyettesíthetem. Most konkrétan ebben a kenyérben, de esetleg más receptekben is. Pl. szezámliszttel esetleg? Köszönöm válaszát, Jennifer

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Jennifer!
      Elnézést kérek a késői válaszért!
      A mandulát egész nyugodtan lehet szezámliszttel helyettesíteni! Ezt én is gyakran szoktam. Sőt, egyéb más hozzávalókat is időnként mással helyettesítek, figyelve természetesen az arányokra és az alapanyag zsiradék tartalmára. Mostanában pl. már nem tápiókát használok, hanem a nyílgyökérlisztet, amely sokkal inkább megfelel a paleo elvárásainak.
      Örülök, hogy tetszik a blog!
      Üdv. Lívia

      Törlés