Keresés ebben a blogban

2012. március 25., vasárnap

Borzoskata

Ma nagy örömet okoztam magamnak egy sütivel!
Gyermekkorom kedvencét a Borzoskatát sikerült paleosítanom. Kislány koromban nem volt olyan ünnep, hogy a nagymamám vagy anyukám ne sütötte volna meg ezt a linzertészta alapú finomságot. Emlékszem ahogy a nagymamám rám bízta a tojásfehérje felverését, (akkor még nem volt robotgép), és ahogy elcsentem a tésztából és még nyersen megettem. (Bevallom most is ezt csináltam. :-)



Hozzávalók a tésztához:


20 dkg gesztenyeliszt
20 dkg őrölt mandula
15 dkg por eritrit
2 kk. szódabikarbóna
20 dkg vajzsír
4 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
csipet só

Töltelék:

4 tojás fehérje
15 dkg por eritrit
4 evőkanál kajszibarack velő
10 dkg darált dió

Elkészítés:

A gesztenyelisztet összekeverjük az őrölt mandulával beleszórjuk a szódabikarbónát, a sót, a por eritritet, a citrom reszelt héját, hozzáadjuk a puha vajzsírt és kézzel összedolgozzuk.  Ezután a tojássárgák és a citromlé hozzáadásával összeállítjuk a tésztát. A linzer jellegű tésztánkat két részre osztjuk egy kisebb és egy nagyobb részre. A nagyobb adagot két folpack fólia segítségével közepes tepsi méretűre nyújtjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és a folpack segítségével belehelyezzük a kinyújtott tésztánkat.
Közben a 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk a por eritritet. Amikor már kemény akkor lassú fordulatra kapcsolunk és 4 evőkanál kajszibarack velőt és 10 dkg darált diót keverünk bele.
Ezt a tojásfehérjés masszát rákenjük a kinyújtott linzer tésztánkra.
A maradék kisebb adag tésztát almareszelőn ráreszeljük a gyümölcshabra.
Forró sütőben megsütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése