Keresés ebben a blogban

2011. december 1., csütörtök

Okosságok Livicskától :-)


Gyakran hívunk vendégeket és természetesen olyankor is a kialakult "reform" szerint készítem el ételeinket és az elmaradhatatlan süteményeket. Családomban és a baráti körömben is sokan küszködnek a súlyuk és az egészségük megtartásával, ezért örömmel eszik az alábbi kritériumok szerint készült finomságokat.


  Az alábbi listát a barátaim unszolására készítettem el, remélem hasznos információkat tartalmaz:


Sima étolajat és a margarinokat likvidálni! Rengeteg transzzsírt tartalmaznak, ami köztudottan rákkeltő hatású, mellette a szív és érrendszeri megbetegedésekért is nagyban felelős.
Helyette: vaj, zsír, olívaolaj, kókuszzsír, olajessimo (ez egy új fejlesztésű étolaj, 1:1 benne az omega6 és omega3 zsírsav aránya, ami nagyon jó a szívnek)

Zabpehely: rizs helyett a rakott ételekbe, töltött káposztába, töltött paprikába, kenyér helyett fasírtba stb….

Zabkorpa: mindenbe amibe gríz kellene, pl. grízgombóc, túrógombóc, stb…

Cukor: kuka!
Helyette: Csak természetes édesítő: stevia, Xukor Zéró (eritrit), Prime Sweet (neten lehet rendelni). Nyírfacukor is szóba jöhet, de ahhoz hozzá kell szokni, mert az elején hasmenést okoz.

Köret ötletek:
Gesztenye krokett: 1 natúr gesztenye massza, 2 tojás, kb. 5dkg zabpehely, só bors, petrezselyem.  szezámpehelybe forgatva, forró zsiradékban kisütve.

Sült zöldségek: Bármilyen zöldség variáció, kockázva, tepsibe terítve, olívával meglocsolva, sütőben megsütve.

Röszti: Bármilyen zöldség, pl. csicsóka, répa, cukkini, zeller, lereszelve, bele tojás, zabpehelyliszt, só bors, rösztiként kisütve.

Nokedli: egy speciális lisztkeverékből  (aminek nagyrésze zabpehelyliszt) lehet egészségesebb és alacsony glikémiás indexű nokedlit készíteni. Ha ez nem ízlik akkor lehet variálni: 2/3 lisztkeverék, vagy zabpehelyliszt, 1/3 fehér tönkölyliszt, de az már ugye tartalmaz fehérlisztet. A többi ugyan úgy mint a rendes nokedli, de egy picit tovább kell főzni.

Panírozáshoz: zabpehelyliszt, morzsa helyett: zabkorpa, mandulaliszt (ez a legfinomabb) szezámliszt, esetleg ezek közül valamelyiket 1:1 arányban zsemlemorzsával keverve, de az már nem olyan egészséges L, de valamennyivel így is lehet csökkenteni a szénhidrátot.

Rántás, habarás, csipetke, vajgaluska, zabpehelylisztből.

Főzelék sűríthető: ha kevés vízzel főzzük és a fele zöldséget leturmixoljuk.

Krumplit, tésztákat, rizst a minimálisra csökkenteni!


Megjegyzés: A fenti listát még a paleo megismerése előtt készítettem, ezért a mai konyhatechnikámban már sokminden aktualitását vesztette. Mégsem szeretném törölni ezt a bejegyzést, hiszen kezdő életmódváltóknak, vagy akik nem olyan megszállottak, talán adhat némi segítséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése