Keresés ebben a blogban

2011. december 1., csütörtök

Tönköly kenyér

 
Hosszú ideig tartott amíg a családommal elfogadtadtam a teljes kiőrlésű kenyeret. Nem csoda, hogy nem kedvelték, mert egyszerűen szörnyű a környékünkön a  választék. Az egyik túl barna, a másik savanyú, a harmadikban rengeteg a mag, a negyedikben meg kevés... szóval mindig volt valami kifogás.
Miután egészséges alternatívát kerestem a kenyérre, (hol máshol mint a neten) rátaláltam a tönköly búzára. Most már tudom, hogy a paleo étrendbe nem fér bele, de a családom nem akar lemondani róla. Annyi vigaszom van, hogy legalább nincs tele állományjavítóval, meg színezékkel és adalékanyagokkal!
Beszereztem egy kenyérsütő gépet, és kb. 1,5 éve itthon készül az illatos kenyér. Kész csoda, hogy ellen tudok állni neki!



Hozzávalók:

3,5 dl víz
20 dkg teljes kiőrlésű liszt (graham, vagy tönköly, vagy fele-fele)
45 dkg sima tönköly liszt
3 tk. só
3 tk. nádcukor
1/3 élesztő (az 5 dkg-os 1/3-a)
1 késhegynyi aszkorbinsav (ez el is hagyható)
kb. 0,5 dl olíva olaj


Elkészítés:

Az alapanyagokat - a zsiradék kivételével- a felsorolás sorrendjében a kenyérsütő gépbe
tesszük. Kiválasztjuk a dagasztás-kelesztés funkciót (nálam ez egy 1,5 órás program).
Kb. ¼ óra múlva öntjük rá az olívát, (megvan az oka, hosszú lenne leírni)
Ha megkelt a kenyér deszkára borítjuk, átgyúrjuk, megformázzuk, tepsibe vagy
kenyérformába tesszük, a tetejét egy éles pengével vagy szikével ferdén bevagdossuk,
letakarjuk, meleg helyen újra megkelesztjük. Kb. 1 óra alatt duplájára kel, a tetejét megkenjük
vízzel vagy vízzel elkevert tojásfehérjével és előmelegített sütőben, vízgőzben kb. 45 perc
alatt készre sütjük. Ha félidőben újra megkenjük, szebb lesz a teteje. (vízgőz: egy kislábasba
vizet töltünk és betesszük alulra a sütőbe)


Készíthetjük teljesen a kenyérsütő gépben is a megfelelő programmal, mondjuk a teljes
kiőrlésű programmal, de ez nekünk nem jött be. Az egyszerűbb kenyérsütők csak egyszer
kelesztenek, a kelt tészta viszont megkívánja a kétszeri kelesztést. Szerintem.

Jó sütögetést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése