Keresés ebben a blogban

2011. december 11., vasárnap

Röviden a paleoról

Nem az én tisztem, hogy a paleoról írjak, hiszen nem vagyok szakértő, csak egy lelkes felhasználó. Mégis röviden összefoglalok néhány lényeges dolgot  ezzel kapcsolatban.
Ajánlom, hogy akit e rövid kis összefoglaló kíváncsivá tesz, az olvassa el Szendi Gábor könyveit és tanulmányozza a  Tények és tévhitek weboldalt.

Nagyon megváltozott a nyugati ember életmódja és táplálkozása a 20. században, és olyan betegségek jelentek meg, amelyek a városiasodás és az iparosodás előtt még ismeretlenek voltak. Ilyenek pl. az elhízás a cukorbetegség, a rák, szív és érrendszeri betegségek és az autoimmun betegségek. 
A természeti népeket kutató tudósok felfigyeltek arra, hogy ezeknél a népeknél nem léteznek a civilizációs betegségek. Az elmúlt 100 év kutatásai bizonyítják, hogy a természeti népek nem fogyasztottak és nem fogyasztanak gabonaféléket, finomított szénhidrátokat, hüvelyeseket, tej és tejtermékeket. Ha viszont a természeti népek "kiszabadulnak" a környezetükből, kevesebb időt töltenek a napon és civilizációs módon kezdenek táplálkozni, akkor nagyon gyorsan hízásnak indulnak, gyakori lesz köztük a cukorbetegség a szív és érrendszeri megbetegedés valamint a rák. 
A paleolit szemlélet szerint a civilizáció megbetegítő hatása a helytelen táplálkozás és a nap kerülése!

Táplálkozásunkra évmilliókig a hús, zsír és különböző növények, gyümölcsök-magvak, fogyasztása volt a jellemző. Étrendünk nem tartalmazott gabonát, finomított szénhidrátot, tejet és tejtermékeket, szervezetünk így nem tanulta meg feldolgozni a glutént, a laktózt és lektineket. Ezek az ember számára idegen fehérjék, csak a földművelés elterjedésével kerültek be az emberek étrendjébe. "Ha evolúciónk kétmillió évét 24 órának vesszük, a földművelés időszaka 20 másodperc csupán." (Szendi Gábor) Ez alatt a "20 másodperc" alatt a szervezetünk nem tudott alkalmazkodni a gabonához, finomított szénhidrátokhoz és tejfehérjéhez. 
A paleolit mozgalom a fent leírt ellentmondásokon alapul. Vissza a természethez, fogyasszuk azokat az élelmi anyagokat amelyek a szervezetünk számára optimálisak, menjünk ki a napra, hogy újra megfelelő legyen a D vitamin szintünk és mozogjunk sokat, hiszen őseink életük nagy részét mozgással töltötték.

Utóiratként szeretném megjegyezni, hogy a paleolit táplálkozási módot sokan a nyers hús és zöldség fogyasztásával azonosítják. Természetesen nem erről van szó. A  paleolit alapanyagokat a mai kor elvárásai és főzési szokásai alapján alakítjuk íncsiklandozó fogásokká.

2 megjegyzés:

  1. Csak azt szeretném tudni,hol volt az ősembernek lenmagja,kendermagja,mandulamagja,stb?
    Ráadásul a magyar ősembernek kókusza sem volt,gesztenyéje talán igen.
    Nekem akkor lenne hiteles Szendi Gábor, ha semmilyen üzleti háttér nem kötődne hozzá, csupán tudományos alapon dolgozna és akkor elhinném, hogy valóban az emberekért dolgozik.

    VálaszTörlés
  2. Blogomban nem Szendi Gábort szeretném dicsőíteni és nem szeretnék tudományos magyarázatokba sem bocsátkozni. Ez nem az én dolgom. Ezen az oldalon kizárólag olyan információkat teszek közzé amiket én igaznak hiszek és a saját meggyőződésem alapján alkalmazok. Mivel nem vagyunk egyformák, mindenki másban hisz. Én ebben, Te valami másban. Egyébként Szendi Gábornak is meg kell élni valamiből. :-)

    VálaszTörlés