Keresés ebben a blogban

2012. január 5., csütörtök

Sajtos mandulás omlós

Tudom, hogy a paleo életmód nem a folyamatos evésről szól, de rossz magyar szokás szerint az evés lételeme a családunknak. Nem csak a fizikai szükséglet miatt, hanem a gasztronómia nyújtotta élvezet épült be a mindennapjainkba. A lakásunkat is a konyha és az étkezés köré alakítottuk ki. A "rágcsálás" úgy 20 éve épült be a mindennapjainkba, amikor a férjem leszokott a dohányzásról. A mindennapi cigi helyett a mindennapi szotyi vagy mogyoró foglalta le a kezét. Ez rendben is lett volna, de utána jöttek a pogácsák, nápolyik, chipszek stb... és velük a kilók.
Ez rágcsálnivaló egészséges, bármikor ehető alapanyagokból készült. Finom, omlós, előre elkészíthető vendégváró csemege.



Hozzávalók:

25 dkg lágy vajzsír
5 tojás
25 dkg reszelt sajt
40 dkg őrölt mandula
15 dkg szezámpehely
1 kk szódabikarbóna
2 kk só


Egy tálban elkeverjük a vajzsírt a tojásokkal, hozzáadjuk a sót, szódabikarbónát, beleszórjuk a mandulát, szezámpelyhet és a reszelt sajtot. Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk, a masszából diónál kisebb golyókat formálunk és egymástól kb. öt cm távolságra tesszük bele a tepsibe. Vigyázzunk mert sülés közben picit elterülnek! Természetesen ha valaki a tallérokat jobban szereti, el is lapíthatja a golyókat. Forró sütőben pirosra sütjük.

Ebből a mennyiségből 3 nagy tepsi sütemény lesz.

6 megjegyzés:

  1. Kedves Lívia!
    azt szeretném megtudni, hogy mi az a vajzsír?
    előre is köszönöm a választ :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mária!!
    A vajzsírt más néven ghee-nek nevezik. Sokféle vaj kapható különböző (zsírtartalommal. 70-80 %) A maradék 20-30 % tejfehérjét és egyéb, a paleoban nem kívánatos anyagot tartalmaz.
    A neten sok recept kering az elkészítéséről, biztosan találsz körtük szimpatikusat. Én egyszerűen leírva így készítem: A vajat felmelegítem, leszedem a habját, utána picit állni hagyom, majd leöntöm a tetejéről a zsírt és csak ezt használom fel.

    VálaszTörlés
  3. köszi! :) igen, így már tudom, a ghee-ről már hallottam :)

    VálaszTörlés
  4. Szia, új vagyok a blogodon, most találtam rá. A sajtos is paleo?

    VálaszTörlés
  5. Szia, elnézést a késői válaszért!
    Nem, a sajtom nem paleo. Ez a bejegyzés nagyon régen készült. Csak érdekességként tettem fel. Ez is egy állomás volt az egészségesebb élelmiszerekre való áttérés útkeresőjében. :-)

    VálaszTörlés