Keresés ebben a blogban

2011. december 21., szerda

Szaloncukor

A karácsony nem múlhat el nálam szaloncukor nélkül! Az elmúlt években sóvárogva figyeltem ahogy szép lassan elfogyott a fenyőfa alatt elhelyezett tálból. Idén úgy döntöttem, én is enni akarok belőle! Sajnos a boltban kapható diétás változatok tele vannak "e"-vel meg adalékanyagokkal, ezért ez nálam szóba sem jöhet. De miért kell megvenni, amikor az ember lánya el is készítheti otthon magának, egészséges alapanyagokból, olyan ízben amit szeret.
Íme az eredmény:


A csomagolás nem lett hagyományos, picit megtréfált a csomagolófólia, de szerintem nagyon gusztusosak lettek így is.
A hozzávalók kb. 100 db-hoz elegendők, aki nem akar ennyit elkészíteni, nyugodtan megfelezheti az adagot.

Hozzávalók az alaphoz:

60 dkg darált mandula
15 dkg eritrit porrá őrölve
6 evőkanál rum

a karácsonyi fűszereshez:
1 narancs reszelt héja és leve
1 kk mézes fűszerkeverék

a datolyáshoz:
20 dkg datolya

a csokishoz:
10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé

a bevonathoz : 
40 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé

Elkészítés:
A darált mandula 1/3 át teflon serpenyőben kissé megpirítjuk. A mandulát aprító gépben megpróbáljuk még finomabbra őrölni. Egy nagyobb tálban elkeverjük a pirított és sima mandulát, hozzáadjuk az eritritet és a rumot. A keveréket 3 részre osztjuk.
A karácsonyi fűszereshez hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a mézeskalácsfűszert és annyi narancslét, hogy könnyen gyúrható, formázható masszát kapjunk. Nem szabad túl sokat mert akkor nagyon puha lesz és úgy nehéz vele dolgozni.
A datolyáshoz a datolyát kimagozzuk és 1 dl vízben pár perc alatt megfőzzük. Vigyázzunk mert nagyon hamar elfő a víz és akkor sült datolyánk lesz:-). A datolyát a maradék főzővízzel együtt összeturmixoljuk és a második adag mandulához adva egynemű masszát kapunk.
A csokoládéshoz felolvasztunk 10 dkg étcsokoládét és hozzáöntjük a harmadik adag mandulánkhoz. Igyekezzünk összekeverni, mert ahogy hül a csokoládé egyre nehezebb lesz vele dolgozni.
Kész a háromféle ízű szaloncukor alapunk.
Az alapanyagot apró darabokra vágjuk és kis szaloncukrokat formázunk belőle.



A bevonathoz gőz fölött felolvasztjuk a 40 dkg étcsokoládét és egyenként meghempergetjük benne a szaloncukrainkat. Én egy tálcára szilikonos sütőpapírt tettem és erre szedtem ki a csokis csodákat.



A csoki hűtőszekrényben 10 perc alatt megkötött, így nagyon hamar rákerülhetett a végső csomagolás.

Nem különítettem el az ízeket, így zsákbamacska, hogy mit vesz ki az ember. Olyan jó lett mindhárom, hogy ezt talán nem is bánom. Természetesen aki jobban szereti a kiszámítható dolgokat az különböző színű papírba csomagolhatja a szaloncukrokat.
"Büntetlen csemegézést" kívánok mindenkinek!

6 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon jó,meg el fogom készíteni.
    Kérdésem az lenne,mennyi ideig eltartható szerinted?
    Köszönöm!
    Karolina

    VálaszTörlés
  2. Kedves Karolina! Ezek a cukrok tavaly karácsony előtt készültek, február elején ettem meg az utolsó darabokat, és határozottan emlékszem, semmit nem romlott a minőségük. Azt gondolom, hogy mivel a csokoládé légmentes bevonatot képez a cukrokon 2 hónapig biztosan eltartható. Ha hűtőben tárolod, talán tovább is. Üdv. Lívi

    VálaszTörlés
  3. Kedves Lívi!
    Jó hír,azt hittem csak pár napig,örülök. :D
    Köszönöm gyors válaszod,meg ugye a jó receptjeidet is!

    Karolina

    VálaszTörlés
  4. U.i.:Még annyit kérdeznék,hogy van ötleted arra,hogy az étcsokiba mit keverjek,hogy ne legyen annyira keserű,viszont maradjon kemény(vajat kevertem de attól puha,kissé ragacsos lett)?
    Köszönöm válaszod!
    Karolina

    VálaszTörlés
  5. Én nem kevernék semmit a csokiba, mert maga a szaloncukor édes és ellensúlyozza a csokoládé keserűségét. Ha mindenáron lágyítani szeretnéd a csokit talán kókusztejjel próbálkozhatnál. Én már készítettem így sütemény tetejére bevonatot, de vigyázz ha túl sok a kókusztej, az egész kicsapódik és gyárthatod a csokigolyókat mint egyszer én. :-)Jó kísérletezést!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lívi!
      Köszönöm,jó ötlet,erre nem gondoltam!
      Alig várom a főpróbát!
      Köszönöm még1x válaszod!
      Karolina

      Törlés